Często nie zdajemy sobie nawet sprawy, jak wiele kwestii zdrowotnych związanych jest z naszą dietą . Jeśli odżywiamy się nieprawidłowo i nieregularnie, nie dostarczamy organizmowi odpowiednich substancji odżywczych i witamin – a w konsekwencji różne partie naszego ciała zaczynają szwankować. Włosy nie są tu wyjątkiem – kiedy zaczynają wypadać, szukając przyczyn takiego stanu rzeczy warto się zastanowić nad swoim jadłospisem. Jaka dieta pomoże na wypadające włosy?
Dieta na wypadanie włosów – bogata w witaminy i mikroelementy
Jeśli chcesz zahamować wypadanie włosów, musisz zaserwować swojemu organizmowi solidną porcję witamin, które wspomogą procesy zachodzące w mieszkach włosowych.
Których nie możesz pominąć?
Witamina A – pobudza mieszki włosowe do wzrostu, poprawia też skład chemiczny lipidów, odpowiedzialnych za nawilżanie włosów i ich ochronę przed czynnikami zewnętrznymi. Najlepsze źródła witaminy A to: brokuły, jarmuż, marchewka, kapusta, dynia, morele, rzeżucha, pomidory, szpinak, wątróbka.
Witamina C – odgrywa ważną rolę w syntezie kolagenu i produkcji białek keratynowych. Jeśli proces ich wytwarzania jest zaburzony, wadliwa struktura włosów sprawia, że są słabe i podatne na wypadanie. Witaminę C znajdziesz między innymi w selerze, natce pietruszki, cytrusach, owocach jagodowych (maliny, porzeczki, jagody), papryce czy kapuście kiszonej.
Witamina E – stymuluje podziały komórkowe macierzy włosa, dzięki czemu przyspiesza wzrost włosów. Bogate w witaminę E są przede wszystkim jajka, masło, orzechy, nasiona roślin oleistych (dynia, słonecznik) czy zielone warzywa.
Witaminy z grupy B: witaminy B1, B2 i B6 , obecne między innymi w burakach i szpinaku, są bardzo ważne w procesie produkcji aminokwasów – składników budulcowych włosa. Witamina B5, którą znajdziesz w roślinach strączkowych, kapuście czy rybach morskich, wspomaga wytwarzanie keratyny, dzięki czemu okazuje się istotna w codziennym wzroście włosów. Z kolei witamin B7 ze swoją zdolnością kumulowania cząsteczek siarki i transportowania jej do macierzy włosów spaja łodygę włosa na całej jej długości. Obfite jej źródło stanowią podroby, szpinak, grejpfruty czy owoce morza.
Cynk – przy jego niedoborze włosy wypadają, może się też pojawić hiperkeratoza: zgrubienia i zrogowacenia skóry głowy. Cynk znajdziesz w kiełkach pszenicy, ziarnach sezamu i nasionach dyni, a także w podrobach.
Żelazo – jego niedobory powodują łysienie u kobiet. Dobre źródło żelaza to przede wszystkim podroby, wołowina, fasola, soczewica i kasza jaglana.
Nie możesz też zapomnieć o tym, by regularnie dostarczać swojemu organizmowi porządną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. W tym celu sięgaj po ryby morskie (łosoś, tuńczyk, dorsz), a także orzechy włoskie i migdały.
Jak jeszcze wspomóc wypadające włosy?
Twoim włosom dobrze zrobi też kuracja wzmacniająca przy użyciu preparatów zewnętrznych. By wzmocnić włosy, stosuj kosmetyki z linii Bioxsine Dermagen: szampon, odżywkę i serum przeciw wypadaniu włosów. Ich ziołowa formuła oparta na unikalnej kompozycji składników – Biocomplex B11 – odżywi i odbuduje mieszki włosowe, a także całą strukturę włosa.